Som udgangspunkt får din baby nok mælk, hvis du ammer efter din babys signaler og behov.
Når man ammer, kan man ikke se eller måle, hvor meget mælk ens barn får, og det kan få nogen til at blive i tvivl om, hvorvidt ens baby får nok mad. Nogle forældre bliver helt i tvivl om, hvorvidt amningen er etableret og overhovedet fungerer, især hvis baby ammer hyppigt.
Tvivlen kan komme til at fylde så meget, at nogle begynder at give supplement af mælk ved siden af. Når man begynder at supplere med modermælkserstatning, forstyrrer det mælkedannelsen, så der kommer mindre mælk i brysterne. Dette kan føre til en ond cirkel, hvor amningen gradvist reduceres og barnet dermed får endnu mindre modermælk.
Tegn på mælkebehov: Har din baby fået nok?
Noget af det, man skal være opmærksom på, hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens baby får nok mad, er, om baby græder mere og sover dårligere end forventet. Det kan være tegn på, at baby får for lidt mælk. Hvis baby virker urolig eller utilfreds efter en amning, kan det være en indikator på, at mælkemængden ikke er tilstrækkelig.
Det er vigtigt at være opmærksom på de fine små tegn, baby viser, når det er sultent. Tegnene kan være svage i starten, og I er som forældre også nye til at kende jeres barns signaler. Så det er vigtigt at være opmærksom på babys signaler og at have tid og ro til at lære hinanden at kende. Tegn på sult kan inkludere, at baby sutter på sine hænder, laver suttebevægelser med munden eller rødmer og begynder at lede efter brystet.
Tjek bleen: En indikator på tilstrækkelig mælk
En god måde at finde ud af, om jeres baby får nok at spise, er at tjekke bleen. Altså om jeres baby tisser og har afføring, og også om afføringen skifter farve til at blive gul. En baby, der får nok mælk, vil have mindst 6-8 våde bleer om dagen og regelmæssig afføring, der typisk skifter fra sort (mekonium) til grøn og til sidst til sennepsgul farve i løbet af de første dage til uger.
Hvor tit skal baby amme?
Det er helt normalt at amme 8-10 gange i døgnet den første måned, nogle gange meget mere – og det er normalt. Langt de fleste børn har brug for at blive ammet om natten. Det er også vigtigt for mælkedannelsen, at brystet bliver tømt om natten. Mængden af mælk i brystet afhænger af, hvor hyppigt I ammer. Jo flere gange du ammer, jo mere mælk vil der dannes. Natten er en særlig vigtig tid for amning, fordi hormonet prolaktin, der stimulerer mælkeproduktionen, er på sit højeste.
Hvis du oplever et fald i din mælkeproduktion, kan det være en god idé at gå i “ammehule”. Det vil sige ligge en masse hud mod hud, lade baby komme til brystet ved de helt tidlige tegn på sult og være opmærksom på sutteteknikken, altså om din baby kommer godt på brystet. Hud mod hud-kontakt kan hjælpe med at stimulere mælkeproduktionen og styrke båndet mellem mor og baby.
Korrekt sutteteknik – Optimal mælkedannelse
Hvis dit barn har en dårlig sutteteknik og derved ikke får ordentlig fat på brystet, kan det betyde, at dit barn ikke får nok mælk. Dårlig teknik kan betyde, at baby bruger for meget energi på at spise og derfor bliver træt, ligesom dårlig teknik gør, at brystet ikke bliver stimuleret tilstrækkeligt, og mælkeproduktionen derved vil falde. For at forbedre sutteteknikken kan det være nyttigt at eksperimentere med forskellige ammestillinger og sørge for, at baby har en god læbe-placering, hvor læberne er rullet ud og dækker så meget af areola som muligt.
Få professionel hjælp: Ammevejledning og Sundhedspleje
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din baby får nok mælk, eller om din teknik er i orden, anbefaler jeg, at du rådfører dig med din sundhedsplejerske eller en god ammevejleder. De kan tilbyde praktisk vejledning og støtte til at sikre, at amningen går godt og bliver en succes.
Amning kan være en udfordring i begyndelsen, men det er også en vidunderlig måde at knytte bånd til din baby og give dem den bedste start på livet. Husk, at det er normalt at have spørgsmål og bekymringer, og der er mange ressourcer og muligheder tilgængelige for at støtte dig på denne rejse.